Exerciții de concentrare (3)

Extras din lucrarea „Concentrarea – secretul realizarii perfecte” , ed. Kamala

Exercitiul nr. 15 – Controlul dorintelor

Impulsul dorintei poate fi destul de greu de controlat de catre un om obisnuit. Dar tu trebuie sa vrei sa reusesti si in aceasta directie. Si aceasta este o dorinta, dar este o dorinta de natura superioara. Incepe sa controlezi intr-o prima faza micile impulsuri, mai bine spus ale unor tendinte. De exemplu pare firesc sa vrei sa spui altora multe din ceea ce stii; insa, invatand sa controlezi acest impuls iti poti intari intr-un mod minunat puterea de concentrare. Vei avea si mai mult timp. In plus s-ar putea sa constati ca pe unii nu-i prea intereseaza sau uita sau poate nu merita sa afle. Tine minte, dispui de toate resursele tale in primul rand pentru a te transforma pe tine insuti si apoi daca este necesar si merita, sa urmaresti sa-i ajuti pe cei care vor. Nu-ti pierde timpul gandindu-te la altii sau barfindu-i.
Daca, din cate observi, afli despre alta persoana ceva care e ofensator, tine pentru tine. Parerea ta s-ar putea ulterior sa se dovedeasca gresita oricum, insa gresita sau adevarata, tu ti-ai intarit vointa prin stapanirea dorintei de a-ti comunica ideile.
Daca auzi vesti bune, rezista dorintei de a le spune pe nerasuflate primei persoane pe care o intalnesti si vei avea de castigat din acest lucru. Va fi nevoie de controlul tuturor puterilor tale de rezistenta pentru a impiedica dorinta de a spune. Dupa ce simti ca ai control complet asupra dorintelor tale, atunci poti spune noutatile. Dar trebuie sa fii in stare sa iti inabusi dorinta de a comunica stirile pana cand esti complet pregatit sa le spui. Persoanele care nu au aceasta putere de control asupra dorintelor au tendinta sa spuna lucruri pe care n-ar trebui sa le spuna, intrand astfel atat ei insisi, cat si altii, in necazuri inutile.
Daca ai obiceiul sa te agiti cand afli vesti negative, controleaza-te si primeste-le fara nici o exclamatie de surpriza. Spune-ti de exemplu: „Nimic nu ma face sa-mi pierd auto-controlul.” Vei observa din experienta ca acest auto-control va fi foarte important pentru tine in afaceri. Vei fi socotit drept un om de afaceri imperturbabil si acest lucru devine cu timpul un bun de pret. Bineinteles, pot exista si alte circumstante. Uneori e necesar sa te entuziasmezi. Dar fii intotdeauna atent la diferitele conjuncturi de viata pentru a dezvolta auto-controlul. „Cel care-si conduce spiritul e mai mare decat cel care conduce o tara.”

Exercitiul nr. 16 – Amplificarea memoriei

Nimeni nu poate gandi fara sa-si concentreze mai intai cat de cat gandurile asupra subiectului cercetat. Orice barbat si orice femeie ar trebui sa se antreneze sa gandeasca limpede si rapid. Un exercitiu excelent este sa citesti niste nuvele scurte si apoi sa scrii foarte clar in doua, trei propozitii scurte subiectul acelei nuvele. Citeste un articol dintr-un ziar si vezi in cat de putine cuvinte ii poti formula subiectul. Citirea unui articol pentru a retine doar esentialul necesita cea mai atenta concentrare. Daca nu poti scrie despre ce ai citit, vei sti ca stai prost cu concentrarea. In loc sa notezi poti sa formulezi oral, daca vrei. Du-te in camera ta si descrie ca si cum ai vorbi cu cineva, in cateva propozitii, subiectul unei nuvele sau al unui articol scurt. Vei gasi exercitiile de acest tip de cea mai mare importanta pentru a-ti dezvolta concentrarea de tip receptiv, ca asimilare si apoi concentrarea de tip emisiv ca redare. Vei putea sesiza astfel anumite diferente intre cele doua feluri de concentrare. Vei invata sa gandesti mai concentrat si la obiect.
Dupa ce ai practicat cateva astfel de exercitii simple citeste o carte douazeci de minute si apoi noteaza despre ce ai citit, evident in mod concis si pe scurt. E posibil ca la inceput sa nu-ti amintesti prea multe lucruri, insa cu putin exercitiu vei putea sa faci un raport foarte bun despre ceea ce ai citit. Cu cat e mai atenta concentrarea, cu atat mai exact va fi raportul.
E bine ca atunci cand nu prea ai mult timp de antrenament sa citesti numai o propozitie si apoi sa incerci sa o notezi cuvant cu cuvant. Cand poti sa faci acest lucru, citeste doua sau mai multe propozitii si fa acelasi lucru. Exercitiul va produce rezultate foarte bune daca-l continui pana cand obiceiul de a citi concentrat si a reda concentrat ramane bine fixat.
Daca iti vei folosi timpul liber practicand exercitiile descrise, vei putea castiga o deosebita putere de concentrare. Vei observa ca pentru a-ti aminti fiecare cuvant dintr-o propozitie trebuie sa impiedici orice alt gand cu privire la alte cuvinte in afara celui pe care vrei sa ti-l amintesti crescand astfel puterea de selectivitate. Fireste, reusita in toate exercitiile de mai sus depinde in mare masura de cultivarea, prin cea mai atenta concentrare, a puterii de a imagina sau vizualiza ceea ce citesti; sau, asa cum spunea un faimos scriitor, de puterea de a lasa muntii despre care citim sa se contureze in fata noastra si raurile despre care citim sa ni se rostogoleasca la picioare.

Exercitiul nr. 17 – Invingerea obiceiurile negative

Daca ai un obicei de care vrei sa scapi si pe care il cunosc si altii, inchide ochii si imagineaza-ti ca Sinele tau adevarat sta in fata ta si iti spune foarte ferm: „Poti opri acest obicei negativ daca vrei. Acest obicei e daunator si tu vrei sa renunti la el.” Daca nu poti sa te imaginezi pe tine insuti dandu-ti un asemenea sfat, imagineaza-ti ca altcineva, de exemplu cel mai bun prieten, este cel care-ti da acest sfat. Acesta e un exercitiu foarte important. Cu timpul te vei recunoaste in imaginea pe care prietenul tau o are despre tine si vei accepta sa renunti la acel prost obicei. Obiceiul isi pierde puterea asupra ta si esti liber.
Daca iti formezi imaginea mentala ca te controlezi pe tine insuti asa cum ar face-o o alta persoana, iti va placea sa renunti la obiceiurile negative. Cunosc cativa oameni care au renuntat la bautura in acest fel.

Exercitiul nr. 18 –  Concentrarea asupra ceasului

 

Stai pe un scaun la masa si aseaza un ceas cu secundar pe masa in fata ta. Urmareste secundarul cu privirea in timp ce se misca. Continua astfel cinci minute, negandindu-te la nimic altceva decat la secundar. Acesta e un exercitiu foarte bun cand ai doar cateva minute libere, daca esti capabil sa mentii orice alt gand din fluxul constiintei subordonat lui. Intrucat sunt putine lucruri interesante in legatura cu secundarul, acest lucru e greu de facut, insa valoarea exercitiului consta in efortul suplimentar al vointei necesar pentru a reusi. Incearca intotdeauna sa stai cat mai nemiscat in timpul acestor exercitii.
In acest fel poti dobandi control asupra nervilor si acest efect linistitor este foarte benefic pentru tine.

Exercitiul nr. 19 – Amplificarea increderii 

 

Increderea in puterea concentrarii este, desigur, foarte importanta. Intentionat nu am pus acest exercitiu la inceput, unde ii e locul in mod normal, deoarece vroiam sa stii ca poti invata sa te concentrezi. Daca ai facut exercitiile de mai sus, acum ai dezvoltat deja aceasta putere a concentrarii intr-o masura considerabila si prin urmare ai incredere in puterea concentrarii, insa poti sa devii si mai increzator in ea.  Sa zicem ca ai o dorinta pe care vrei s-o implinesti sau ca ai nevoie de un sfat mai special. Mai intai creezi imaginea mentala foarte precisa si vizualizezi cu exactitate ceea ce doresti, iar apoi te concentrezi asupra obtinerii lui. Ai incredere absoluta ca dorintele tale se vor realiza. Crede ca se vor realiza conform credintei tale! In aceasta faza nu incerca niciodata sa analizezi credinta. Nu trebuie sa te intereseze deloc „de ce-ul” si „din ce cauza”. Vrei sa obtii lucrul pe care il doresti si daca te concentrezi asupra lui asa cum trebuie il vei obtine.
O atentionare. Nu te gandi niciodata ca nu vei reusi, ci imagineaza-ti ca ceea ce doresti este deja al tau prin drept divin, daca acel lucru este benefic, si va fi al tau cu siguranta. Traieste anticipativ plin de emotie si bucurie obtinerea acestui lucru pe care il doresti atat de mult

 

Neincrederea in sine. Ai vreodata neincredere in tine? Daca da, intreaba-te „in care sine nu am incredere”? Vezi ca, de fapt, tu nu ai incredere in personalitatea ta limitata. Apoi spune-ti: ”Sinele meu superior este atotputernic, niciodata nu poate fi afectat de ceva”. Gandeste-te la minunatele puteri ale Sinelui superior. Exista intotdeauna o modalitate de a depasi toate dificultatile cu care ne confruntam si este o desfatare pentru sufletul omenesc sa faca acest lucru. In loc sa irosesti forta pretioasa de gandire ingrozindu-te sau temandu-te de vreun interviu sau eveniment neplacut, aloca in schimb timp si gandire intensa modalitatii prin care sa profiti din plin de interviul sau evenimentul respectiv si vei descoperi ca nu va fi atat de neplacut pe cat credeai. Majoritatea problemelor noastre nu sunt decat imaginare si obiceiul mental de a ne teme de ele e cel care actioneaza, de fapt, ca un magnet care le atrage pe acelea care apar cu adevarat. Circumstantele negative care iti apar sunt create sau atrase de propria ta negativitate, de propriile tale temeri si ganduri nepotrivite. Ele sunt totodata un mijloc de a te invata sa invingi toate obstacolele si sa descoperi forta ta interioara invincibila – forta Sinelui superior.

Citeste si

” Execitii de concentrare (1) ”

” Exercitii de concentrare (2) “

Extras din lucrarea „ Concentrarea – secretul realizarii perfecte” , ed. Kamala

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns