Iubirea a spus…

16,00 lei (include T.V.A.)

Acest volum cuprinde selectii din poeziile lui Rumi. “Am venit sa stralucesc”  a spus el, iar cand citesti versurile lui uiti de limitarile pe care le ai.

Stoc epuizat

SKU: CGS094 Categorie: Etichete: , , , ,

Descriere

Autor:  Jalal al-Din Rumi

Traducere şi adaptare: Simona Trandafir

Nr. pag.: 288

Acest volum cuprinde selecţii din poeziile lui Rumi. “Am venit să strălucesc”  a spus el, iar când citeşti versurile lui uiţi de limitările pe care le ai. Nu mai rămâne nici un singur strop al inimii tale care să nu vibreze de fericirea trezirii la realitatea celei mai profunde frumuseţi, nu mai eşti omul obişnuit al unui orizont mărginit, ci scânteierea vie a celui care îşi recunoaşte înţelepciunea. 

Extras din introducere:

 

“Îndrăgostiţii au religia lor. Singurul lor crez este Iubirea”

 Acest volum cuprinde selecţii din poeziile lui Rumi. Sunt aici adunate gândurile care i-au înfrumuseţat viziunile şi aspiraţiile, ca şi exclamaţiile de fericire sau suspinul extatic al iluminării. De aceea doar unele poezii sunt redate în întregime. În general m-am oprit la acele fragmente pe care le-am simţit venind din momentele sale de extaz şi care vorbesc direct inimii pure.

O poveste veche spune că un om foarte credincios nu a mai avut într-o zi timp să ajungă la locul în care se săvârşeau ritualurile. Rămas singur acasă, şi neştiind cum să se roage, i-a spus în inima sa lui Dumnezeu: “Doamne, iartă-mă, dar nu ştiu nici o rugăciune. Am să spun însă literele alfabetului, iar Tu, ştiind că Ţie Îţi vorbesc, construieşte din ele cea mai frumoasă rugăciune. Dumnezeu l-a auzit, i-a simţit iubirea adevărată şi în timp ce el spunea simplu doar literele alfabetului care se derulau în ritmul dorului său, i-a dăruit cea mai înaltă Graţie a Sa.

Am reunit versuri ale lui Rumi urmând ordinea alfabetului, scară divină a cuvintelor şi astfel toate împreună vor fi o singură poezie de iubire.

“Am venit să strălucesc” a spus Rumi, iar când citeşti versurile lui uiţi de limitările pe care le ai, iar ochii învaţă să privească doar către în sus. Nu mai rămâne nici un singur strop al inimii tale care să nu tremure de fericirea trezirii la realitatea celei mai profunde frumuseţi, nu mai eşti omul obişnuit al unui orizont mărginit ci scânteierea vie a celui care îşi recunoaşte înţelepciunea. Exaltă fericirea trăirilor mistice şi fruntea ţi se apropie caldă de pământ… “Sunt mii de feluri de a săruta pământul” – spune el, dar sărutul sufletului îl transformă în stea deschizând poarta zborului. Poezia lui nu este pentru minte, ea este respiraţia vieţii care într-o clipă de adevăr te duce la întâlnirea cu tine însuţi. Poezia lui Rumi îţi trezeşte sufletul. Este plină de pasiunea iubirii nelimitate, adânci şi curate. Vorbeşte despre bucuria iubirii, despre îmbrăţişarea dragostei, suferinţa separării de Cel Mult Iubit, jocurile nebuneşti ale căutării, rătăcirile şi reîntoarcerile sufletului, sacrificiu şi dăruire, umilinţă şi înălţare.

Cei care au fost chiar şi o singură dată îndrăgostiţi, pe pământ sau în cer, se vor putea apropia mai mult de adevărul versurilor sale.

Ca să înţelegi poezia lui Rumi trebuie să te arunci în oceanul iubirii lui de Dumnezeu. Frumuseţea secretului rezidă în taina lui. Fiecare petală înflorită a bobocului de trandafir oferă o frumuseţe diferită, un parfum diferit. Pentru a merita iubirea trandafirului trebuie să fii o privighetoare. Totul este pentru trandafir. Totul este pentru a iubi. Cel care-l iubeşte pe adoratorul lui Dumnezeu, devine un adorator al lui Dumnezeu.

 Ştii ce eşti?

 Eşti un manuscris al unei scrisori divine,

 Eşti oglinda care reflectă o faţă zeiească.

 Acest univers nu este în afara ta.

 Priveşte în tine;

 tot ceea ce vrei să fii

 Eşti.

 

 Crezi că eşti viu doar pentru că respiri aer?

 Să-ţi fie ruşine

 că eşti viu într-un mod atât de limitat.

 Să nu-ţi lipsească Iubirea,

 ca să nu fii mort!

 Să mori în Iubire

 şi să fii viu de-a pururi! 

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot lăsa o recenzie.