Tipologiile constitutionale feminine (1)

Extras din lucrarea “Cartea femeii“, editura Kamala.

In medicina traditionala indiana, Ayurveda, exista un sistem de diferentiere a tipurilor constitutionale, in functie de cele trei forte subtile ce alcatuiesc prin combinarea in diferite proportii multiplele forme si “culori” ale trupului, sufletului si mintii oricarei fiinte umane.

Un tip constitutional reprezinta proportiile de ansamblu in care cele trei forte subtile vitale primare, numite in limba sanskrita DOSHA-uri, se afla in structura unei fiinte umane (atât in corpul fizic, cât si la nivelul psihicului si mintii). Toate constitutiile sunt determinate de proportia diferita de participare a celor trei DOSHA. DOSHA este un termen sanskrit ce poate fi tradus prin factor subtil formator, care determina in toate structurile existente anumite caracteristici si fenomene specifice. Cunoasterea, chiar aproximativa, a acestei proportii specifice in cazul fiecarui om este de natura sa ajute la cunoasterea profunda a specificului, tendintelor si predispozitiilor acelei fiinte, se poate preconiza cu o exactitate mare modul in care va raspunde la un anumit tratament, precum si ce ii este mai indicat sau dimpotriva, contraindicat din punct de vedere al hranei, modului de viata, modului de a gândi etc.

Vom oferi in continuare câteva repere concrete pentru a usura identificarea prezentei intr-o masura mai mare sau mai mica in fiinta noastra a celor trei DOSHA-uri. In prezentarea de mai jos vor fi utilizate denumirile originale (in limba sanskrita) ale DOSHA-urilor: KAPHA DOSHA, PITTA DOSHA si VATA DOSHA.

Tipul KAPHA

Este caracterizat de vitalitate, greutate corporala mare, un aspect general plin de vigoare, masivitate. Pieptul la femeile apartinând acestui tip constitutional este larg, bine dezvoltat, uneori supradezvoltat. Sânii sunt mari, rotunzi, mai moi, cu sfârcurile de culoare roz-pala. Pielea este de culoare alba, stralucitoare, mata. Talia contrasteaza cu bazinul larg si bine proportionat. Picioarele sunt puternice, bine formate, cu forme pline.

Din punct de vedere psihic, femeile care apartin tipului constitutional KAPHA sunt caracterizate de tandrete, blândete, compasiune, bun-simt. Adesea sunt firi mai degraba retrase, ingaduitoare, insa la anumite fiinte (dinamice, orientate spre exterior, cu un plus de energie Yang) apar aspecte cum ar fi grija intensa fata de ceilalti, tendinta de a stabiliza situatiile, relatiile din jur. Sunt persoane foarte stabile, cu capacitate mare de efort, cu o memorie de durata, dar cu asimilare inceata.

Principalele probleme care apar la acest tip constitutional sunt:

– din punct de vedere fizic si dinamic: excesul de masa corporala – obezitatea, un apetit prea mare (mai ales pentru dulciuri), sedentarismul, somnolenta. Atunci când apar aceste probleme sânii devin supradezvoltati si flasci, apare celulita, femeia arata imbatrânita prematur, lipsita de prospetime.

– din punct de vedere psiho-mental: apar probleme legate de atasamentul excesiv fata de lucruri, persoane, situatii. Acest atasament este dezechilibrant pentru fiinta in cauza. Situatiile de viata care ating in mod dureros pentru ea chiar atasamentele sale cele mai puternice, produc dezamagiri, depresii, stari de neimplinire sufleteasca, deruta, urmate de inertie, complacere in pasivitate, inchidere, dezinteres.

Principalele directii pe care trebuie sa se concentreze femeile care au un asemenea tip constitutional, pentru a-si mentine forma fizica, tonusul si frumusetea sunt: exercitiul fizic, mentinerea unei diete mai sarace in grasimi si zaharuri si mai bogata in alimente proaspete, crude, gasirea unor activitati care sa mobilizeze intreaga fiinta, cultivarea unei iubiri altruiste, cuprinzatoare, pline de compasiune, detasate.

Pentru intretinerea bustului se vor face exercitii de intarire a musculaturii pieptului, se va mentine o greutate corporala convenabila, se va realiza un masaj energic, intens. Exercitiul fizic adecvat, masajul energic, mentinerea greutatii corporale in limitele normale sunt dealtfel indicatii principale pentru intretinerea intregului corp.

Atunci când este suficient armonizat, acest tip constitutional permite mentinerea tineretii pâna la vârste inaintate.

Tipul PITTA

Are trasaturi medii, aspectul corporal este nici foarte robust, nici fragil. Pieptul este mai putin generos ca la primul tip constitutional descris (KAPHA), bine conturat, ferm, cu sfârcurile rozii spre rosu, ceva mai proeminente. Pielea este rosie, putin uleioasa, fierbinte. Picioarele exprima agilitate si forta, fiind mai subtiri decât la KAPHA, cu o musculatura mai evidenta. Temperamentul este extrovertit, cu inclinatie spre actiune, spre afirmarea personala. Femeile care au acest tip constitutional pur (pentru ca in general sunt intâlnite tipuri constitutionale mixte) sunt mai rare, ele fiind, in general, ambitioase (ambitie care rareori este aratata foarte fatis), dornice de afirmare. Ele tind sa domine, sa se impuna, luindu-si mai mereu rolul in serios.

Principalele probleme care apar la acest tip constitutional sunt:

– la nivel fizic si dinamic: excesul de “caldura” in corp manifestat prin una din simptomele: hipertensiune, iritatii sau eruptii pe piele, febra, apetit excesiv, gastrita hiperacida, sete, transpiratie abundenta. Sânii devin tari-durerosi, usor iritabili. Atingerea pieptului provoaca adesea stari neplacute, de iritare. Durerile premenstruale ale sânilor sunt intense, continui si arzatoare.

– la nivel psiho-mental: gelozie, orgoliu, temperament pasional, tendinta de a exagera – care duc rapid la uzura in primul rând psihica, stari de frustrare (datorita privirii problemelor si mai ales a fiintelor mai mult din perspectiva ierarhica, folosind adesea comparatii inadecvate si caracterizând totul prin superior si inferior). Apar adesea complexe de inferioritate.

Principalele directii pe care trebuie sa se concentreze femeile care au acest tip constitutional sunt: controlarea apetitului, evitarea excitantelor de orice fel, adoptarea unei alimentatii pure si naturale, cultivarea unei atitudini interioare caracterizata de calm, blândete, intelegere, aspiratie spre idealuri elevate.

Avantajul fiintelor cu acest tip constitutional este capacitatea de auto-depasire si control, existenta unui anumit fond de echilibru la nivel fizic, psihic si mental.

Tipul VATA

Este caracterizat de un aspect fizic mai fragil, de o masa corporala redusa. Trasaturile sunt delicate, subtiri, sânii sunt mici si (atunci când fiinta este armonizata corespunzator) indrazneti, cu sfârcurile de obicei mai inchise la culoare. Pielea are nuante mai intunecate. Corpul pe ansamblu este mai subtire dând senzatia de diafan (fin) atunci când este armonios dezvoltat. Femeile cu acest tip constitutional sunt foarte exteriorizate, volubile, cu un mare apetit pentru noutate, uneori pentru aventura chiar. Ele au un dar caracteristic acestui tip constitutional de a imbina entuziasmul cu efervescenta mentala, intuitia fina cu fantezia (uneori dezlantuita).

Principalele probleme care apar la acest tip constitutional sunt:

– la nivel fizic si dinamic: calitatea de uscat prezenta din belsug in constitutia unor asemenea fiinte determina un aspect corporal firav, lipsit de vitalitate. Aceasta lipsa de vitalitate care apare la tipul VATA nearmonizat este impropriu femeii, deoarece feminitatea, ca manifestare, implica energie, vitalitate, putere de sustinere. Lipsa de vitalitate apare pe fondul unui apetit capricios care oscileaza intre mese prea copioase, nedigerabile si hrana lipsita de consistenta. Digestia, si ea, prezinta adesea “capricii”, nepermitând o asimilare corespunzatoare. In aceste conditii, femeile prezinta o constitutie firava, lipsita de atractivitate, sânii sunt prea mici, au un aspect uscat; poate apare la nivelul pieptului si hirsutismul (cresterea unor fire de par in zone in care in mod normal nu apare sau nu apare in proportii vizibile) .

– la nivel psiho-mental apare o prea mare imprastiere a resurselor datorita elanurilor bruste, a apetitului prea mare pentru discutii lungi si/sau frecvente. In aceste conditii scade puterea de concentrare, capacitatea de a realiza anumite actiuni. Fiinta se confrunta cu o permanenta stare de slabiciune; in cazuri de epuizare extrema apar si stari de anxietate, epuizare. Elanurile subite si initiativele zgomotoase si fara finalizare alterneaza cu perioade de devitalizare si oboseala.

Principalele directii pe care trebuie sa se concentreze femeile care au acest tip constitutional sunt: stabilirea unui ritm de viata cât mai regulat, cu mese regulate si consistente (fara a se exagera insa), cu ore de somn ferm stabilite, cu tratamente de reechilibrare cu plante medicinale adecvat sustinute. In plan mental se va urmari dobândirea unei cât mai mari stabilitati si profunzimi. In acest scop, pe lânga adoptarea unui stil de viata regulat, se recomanda gasirea si cultivarea unor relatii sufletesti profunde si stabile cu fiinte care sa implineasca anumite aspiratii launtrice. La femeile cu acest tip constitutional este foarte recomandata apropierea, in primul rând sufleteasca, de Dumnezeu si religie (este vorba de religiile autentice) care va duce la instalarea unei stari de pace interioara si puritate.

Avantajele femeilor cu acest tip constitutional sunt detinerea unei anumite gingasii naturale, a unui fond de intuitie rafinata. La acest tip constitutional apare, de asemenea, si o adaptabilitate foarte mare, o abilitate caracteristica de a integra noul, neprevazutul.

Tipologii secundare

In Ayurveda pe lânga aceste tipuri constitutionale fundamentale exista si o multitudine de tipuri constitutionale derivate, rezultate din combinarea celor trei tipuri constitutionale fundamentale. Fiecare tip constitutional asa-numit pur este determinat de prezenta preponderenta in fiinta umana a unui factor subtil – DOSHA. Tipul constitutional pur KAPHA, de exemplu este determinat de predominanta in fiinta a lui KAPHA DOSHA, desi PITTA DOSHA si VATA DOSHA sunt prezente in fiinta, insa in proportii simtitor mai mici. Deci si un tip pur PITTA va avea totusi, in proportii e drept mult mai mici, si KAPHA DOSHA si VATA DOSHA in structura sa. Este posibil ca o fiinta sa aiba un mental care sa apartina unui tip constitutional si un psihic si fizic care sa apartina unui alt tip constitutional.

De exemplu, exista femei foarte corpolente, tipice KAPHA la nivel fizic, dar in acelasi timp foarte guralive si exteriorizate, ceea ce indica un psihic VATA, iar mintea lor este, totusi, capabila sa urmareasca foarte clar si precis anumite scopuri, ceea ce indica o predominanta la nivel mental a lui PITTA DOSHA.

Extras din lucrarea “Cartea femeii”, editura Kamala.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns