Programul de armonizare pentru femei

Extras din lucrarea Cartea Femeii, ed. Kamala.

 De-a lungul timpului au fost oferite diferite criterii ale frumusetii si armoniei feminine si variate modalitati de a le atinge. Din cercetarile noastre, putem afirma ca multe astfel de criterii si curente au fost conjuncturale, fara substanta, iar modalitatile ce vizau transformarea si armonizarea conditiei feminine erau lipsite de acea eficienta care sa le impuna fara comentarii. Exista insa o explicatie a acestei situatii. Este ignorata legatura profunda care exista intre toate planurile fiintei, datorita pierderii sau mai bine spus uitarii de sine. Trezirea acestei constiinte de sine prin cunoasterea profunda a naturii noastre va determina o adevarata si trainica modificare structurala care se va reflecta in toate planurile fiintei: fizic, psihic, mental si spiritual.

In cadrul programului specific sustinut în cadrul Centrului Kamala din Brasov, se urmareste descoperirea si asimilarea de catre fiecare femeie in parte a propriului tip de frumusete care va radia intr-o maniera specifica pe fiecare nivel. Se pleaca de la 2 premize esentiale:

1. Fiecare om (si implicit fiecare femeie) in parte are un anumit tip constitutional, determinat de prezenta in proportie diferita in structura a celor trei Dosha-uri (Kapha, Pitta si Vata).

2. Fiecarui tip constitutional ii corespunde un anumit arhetip de frumusete, spre care fiecare femeie trebuie sa tinda.

In continuare, prezentam principiile fundamentale care ne-au ghidat in structurarea si asocierea diferitelor modalitati de lucru in cadrul acestui program de armonizare.

Legatura intre frumusete, feminitate si spiritualitate este indisolubila. Prin frumusetea plenar manifestata a femeii, spiritualul devine tangibil chiar in lumea (noastra) terestra. Frumusetea adevarata este lipsita de vulgaritate, de indecenta, de ipocrizie – de unde si dictonul pe care, din pacate, putini il inteleg: “Ce e frumos si lui Dumnezeu ii place”.

Frumusetea adevarata incepe acolo unde se termina falsitatea, inselatoarele aparente ale personalitatii, confuziile intre instinctual si spontan, uniformizarea. Frumusetea este in directa legatura cu exprimarea neingradita a individualitatii, a acelui “ceva” care deosebeste o floare de alta floare, un nor de alt nor si o femeie de alta femeie.

Pacatele fundamentale facute de oameni impotriva adevaratei si sfintei frumuseti sunt: vulgarizarea, uniformizarea si pierderea scopului procesului de infrumusetare, care este spiritualizarea.

Vulgarizarea

Este un “pacat” atribuit mai ales barbatilor, care au vazut, si multi mai vad inca, in frumusete in general si in cea a femeii in special o sursa de placeri facile. Intr-o societate in care elementul spiritual lipseste sau este pervertit, instinctul domina, fie prin exacerbare, fie prin reprimare sau, si mai “bine”, prin amandoua. Cei care au opus spiritualul umanului au avut grija sa acopere cat mai bine frumusetea feminina cu haine, voaluri, interdictii, centuri de castitate, ziduri, dogme, obsesii fanatico-”religioase”. Cei care au confundat umanul cu instinctualul au pornit in sens invers – au eliberat femeia de constrangerile vestimentare vechi si i le-au sugerat cu abilitate pe cele noi, au largit zidurile in jurul ei, au creat 10 curente divergente – de la cel feminist pana la cel patriarhal conservator – dupa care au inceput sa le manipuleze, sa le faca sa interfereze, ajungand in etapa in care, in fiecare an, toata populatia de pe glob afla cum ar trebui sa arate, sa se poarte, sa se manifeste femeia… Si asa am ajuns la al doilea pacat.

Uniformizarea

De-a lungul timpului, creatorii de moda, stilistii, simplii admiratori ai frumusetii femine au incercat sa creeze si sa impuna tipul femeii ideale. Unii au preferat genul matern, cu pieptul generos, plin de vitalitate, cu un psihism caracterizat de tandrete, sacrificiu si stabilitate. Altii au preferat femeia cu trasaturi ferme, cu pieptul clar conturat, indraznet, cu o conformatie a picioarelor si taliei felina, cu un temperament arzator. In fine, mai nou, a aparut preferinta pentru femeia eterata, cu un fizic foarte delicat, suplu, cu un piept delicat conturat sau, si mai nou, femeia anorexica, cu trupul transparent, cu privirea pierduta – un tip evident dizarmonios, dar care arata o anumita deviatie in plan psihic si comportamental a celor care il prefera. Aceasta ultima moda a impins milioane de femei la cure de infometare, care ruineaza in egala masura fizicul si psihicul. Pentru a nu se mai ajunge la asemenea erori, este necesar sa realizam ca fiecare femeie are un anumit tip constitutional, cu care s-a nascut, care ii este inscris genetic si nu poate fi schimbat prin “loviturile de ciocan” ale unor diete, regimuri sau metode aberante. Fiecare tip constitutional are farmecul sau, de care femeia trebuie sa devina constienta. Pierderea ideii fundamentale de individualitate, de unitate in diversitate duce implicit la pierderea principalului scop al vietii umane – spiritualizarea.

Pierderea scopului procesului de infrumusetare care este spiritualizarea

Iata problema fundamentala, care face sa treaca dezorientate prin viata milioane de femei care doresc toate, constient sau subconstient, sa afle, sa experimenteze ce inseamna sa fii cu adevarat femeie.

Vorbiti unei femei despre propria ei frumusete. Este posibil ca la inceput sa se simta stanjenita, sa nege afirmatiile dumneavoastra, dar apoi ea se va imbujora; oricat s-ar stradui sa nu va asculte, auzul ei va fi cuprins, acaparat de cuvintele care-i vorbesc de ceva care este sadit in inima ei – frumusetea. In timp ce cuvintele contureaza trasaturile chipului sau, intimele corelatii intre miscare si forma fizica, ochii sai nu pot sa nu straluceasca de interes. Cuvintele sincere, directe, potrivite, spuse cu convingere vor deschide aproape instantaneu in ea porti necunoscute ale sufletului, din care vor razbate diafane sentimentele, gandurile, nazuintele. Oare ce este mai frumos in acel moment: ceea ce ati zugravit in cuvinte sau ceea ce simte ea in momentul in care o ajutati sa isi simta o parte din frumusete?

Iata un exemplu de intrebare absurda: “Care femeie este mai frumoasa: cea cu un fizic atragator, cea cu o inima buna sau cea inteligenta?” Totusi, si la o intrebare absurda se poate da un raspuns intelept: “Cea mai frumoasa femeie este cea care are un fizic atragator (prin proportie si rafinament), o inima vie, o minte luminata si este patrunsa de suflul protector si misterios al spiritualitatii, al apropierii de ceea ce este sfant.”

Atunci cand o femeie aspira la frumusete, ea descopera in remodelarea propriului trup un prilej de a se lasa patrunsa de misterul sufletului care locuieste in acesta. Ea va trece de barierele impuse de tiparurile modei, va descoperi individualitatea si unicitatea propriului corp, va experimenta sensibilitatea fiecarei parti a trupului sau, va lua cunostinta de invelisurile de energie vitala, de energie psihica si mentala care se afla dincolo de trup si il sustin.

In aceasta aventura a cunoasterii, ea va trebui sa fie ghidata de o invatatura, de un fundament care sa contureze ferm drumul de urmat, fara a ingradi frumusetea si spontaneitatea fascinantului proces al redescoperirii frumusetii.

Un prim pas in intelegerea propriei fiinte este descoperirea individualitatii cu care fiecare dintre noi ne-am nascut. Acceptarea ideii “Sunt unica!” nu o sa ne ajute prea mult. Mute (sau nu) intrebarile: prin ce sunt unica, de ce sunt unica, cum sunt unica, in ce sens, etc. vor fi jarul ascuns al unui dor de a cunoaste, de a intelege si de a trai realitatile propriei fiinte.

Daca fiecare femeie ar avea o forma fundamental diferita de alta femeie, lumea in care traim ar fi o combinatie neomogena de forme geometrice incompatibile intre ele. De aceea, o femeie este dintr-un anumit punct de vedere asemanatoare cu o alta femeie (asa cum un barbat este oarecum identic cu un alt barbat). Natura a mers mai departe si a sesizat nevoia de a ne regasi mai profund unele in altele – s-a gandit Ea, Natura: “Vazand o femeie temperamentala o alta femeie temperamentala ea se va intelege pe sine mai bine. Vazand o femeie-fluture, o alta femeie-fluture va intui de ce exista fluturi si femei si, in acelasi timp, va sti ce inseamna faptul ca ea este acum o femeie-fluture”. Fiind sesizate asemanarile intre diferitii barbati si intre diferitele femei, oamenii au inceput sa inteleaga mai bine resorturile tainice ale vietii umane, au intuit metode de alinare, de vindecare, de reintinerire, de dobandire a  fericirii si a bunastarii spirituale. Sesizand aceasta diferentiere constitutionala, vadita atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic si mental, fondatorii sistemelor medicale traditionale din Antichitate, homeopatii si psihologii de astazi s-au straduit sa descifreze in Natura tipurile constitutionale fundamentale.

Individualizarea pe tipuri constitutionale este o idee inca in fasa in mediile stiintifice oficiale, dar ea va capata tot mai mult teren in viitoarele decenii, ajungand sa desfiinteze multe din ideile eronate de astazi privind alimentatia, administrarea medicamentatiei, standardele de inteligenta, de frumusete etc.

Dintre diferitele clasificari pe tipuri constitutionale facute din Antichitate si pana acum am ales impartirea facuta in sistemul medical traditional – Ayurveda (Ayurveda inseamna literal stiinta vietii (in limba sanskrita) si constituie sistemul medical traditional indian.). Motivul esential care a stat la baza acestei alegeri a fost probarea acestui sistem de diferentiere a tipurilor constitutionale de-a lungul celor cateva milenii de cand el exista, proba timpului fiind cea mai concludenta pentru determinarea valabilitatii unei idei sau a unui sistem de valori.

In prezentarea succinta a celor trei tipuri constitutionale vom urmari sa punctam principalele caracteristici psihice si mentale, insistand pe aspectele fizice si vitale (dar nu numai) care tin de infrumusetare. Vom da pentru fiecare tip constitutional denumirea sanskrita originala, urmarind sa corelam toate aspectele de principiu cu cele legate de problemele strict feminine descrise in aceasta carte.

Extras din lucrarea Cartea Femeii, ed. Kamala.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns