Tipologiile feminine (2)

Extras din lucrarea Cartea femeii , editura Kamala.

(In continuarea informațiilor despre tipologiile constitutionale feminine, prezentam acum actiunea formatoare a dosha-urilor reflectata la nivelul diferitelor segmente ale corpului (piept, talie, picioare).)

Fiinta umana este considerata a fi alcatuita din 3 forte subtile ce alcatuiesc prin combinarea in diferite proportii multiplele forme si “culori” ale trupului, sufletului si mintii. Ceea ce se numeste in Ayurveda tip constitutional reprezinta proportiile de ansamblu in care cele trei forte subtile vitale primare, numite in limba sanskrita DOSHA-uri, se afla in structura unei fiinte umane (atat in corpul fizic, cat si la nivelul psihicului si mintii). Cunoasterea, chiar aproximativa, a acestei proportii specifice in cazul unei fiinte umane este de natura sa ajute la cunoasterea profunda a specificului, tendintelor si predispozitiilor acelei fiinte, se poate preconiza cu o exactitate mare modul in care va raspunde la un anumit tratament, precum si ce ii este mai indicat sau dimpotriva, contraindicat din punct de vedere al hranei, modului de viata, modului de a gandi etc.

Aceste trei forte subtile sunt numite: Vata Dosha, Pitta Dosha si Kapha Dosha. Pentru o descriere mai amanuntita a acestora, consultati articolul „Tipologiile constitutionale feminine”.

In ceea ce priveste armonia fizica a femeii in general si frumusetea zonei pieptului, a taliei si a picioarelor in special, vom face in continuare cateva descrieri pornind de la cele trei DOSHA-uri, care au o actiune formatoare asupra oricarui aspect corporal, dinamic sau psiho-mental. Fiecare parte anatomica arata prin dimensiuni, forma, aspect general apartenenta la o anumita DOSHA.

PIEPTUL

Iata o clasificare constitutionala a tipurilor de sani la femei din punctul de vedere al DOSHA-ei preponderente:

Sanii de tip KAPHA

Sunt mari, grei, dezvoltati (uneori supradezvoltati), au un diametru mare. Sunt de obicei mai moi (dar nu flasci, ceea ce ar indica o agravare de tip KAPHA), in timpul mersului au o leganare caracteristica. Pielea lor este deschisa la culoare, sfarcurile sunt roz sau roz-maronii. Areola mamara este de culoare pala si are un diametru mai mare ca la celelalte tipuri constitutionale. Aspectul lor general este impresionant, emanand vitalitate, energie si vigoare. Nu sunt foarte usor excitabili, necesitand timp si o anumita graduare a intensitatii stimularii pentru ca starea femeii sa devina efervescenta. O data, insa, atins un anumit punct apare o satisfactie foarte plenara si intensa.

Sanii de tip PITTA

Sunt medii ca dimensiuni, ferm conturati, nu atat de dezvoltati si de grei ca la cei de tip KAPHA. Nu au rotunjimea de la KAPHA, ci au contururi ceva mai ascutite. Pielea lor este elastica si roz cu tendinta de inrosire, sfarcurile sunt maronii-rosietice spre rosii mai (mai ales atunci cand sunt intens stimulati). Areola mamara are o culoare roz ceva mai intens si are un diametru mediu. La acest tip constitutional sanii sunt destul de usor excitabili, stimularea lor producand stari de placere foarte intensa.

Sanii de tip VATA

Sunt cei mai mici ca dimensiuni, foarte delicati, tari, dau impresia generala ca nu sunt inca suficient maturizati. Au pielea mai intunecata la culoare, sfarcurile maronii spre rosu inchis. Areola mamara este foarte mica, de culoare inchisa. Sanii sunt foarte usor excitabili, producand senzatii foarte intense. Gama de senzatii pe care o produce atingerea lor este foarte variata. Suprastimularea lor in detrimentul altor parti ale corpului nu este recomandata, la VATA existand o puternica dorinta de diversitate, de variatie.

Toate aceste caracteristici sunt specifice tipurilor constitutionale fundamentale armonizate. Totusi, foarte rar sunt intalnite femei cu un piept ale carui caracteristici sa apartina unei singure DOSHA.

TALIA

Talia de tip KAPHA

Este foarte bine diferentiata in raport cu soldurile (la tipul armonizat). Linia de trecere de la bazin la talie este lina, armonioasa, fireasca.

Din punct de vedere strict dimensional talia este de cele mai multe ori ceva mai ingrosata ca la celelalte tipuri constitutionale, dar in raport cu aspectul general este armonios conturata.

Abdomenul are o piele moale, mai deschisa la culoare, fina, neteda. Musculatura nu este deloc evidenta sub straturile mai moi din acea zona. Abdomenul este putin bombat (structura tipica la femeile care serveau de model in perioada Renasterii), talia contrastand lin cu acesta. Depunerile de tesut adipos sunt mai abundente decat la celelalte tipuri constitutionale, dar sunt uniforme, formand asa numitele “rotunjimi” care sunt, de ce sa nu recunoastem, unul dintre atributele frumusetii feminine.

Talia se mentine bine conturata in cazul unui regim de viata echilibrat, cu o dieta adecvata constitutiei individuale si cu exercitiu fizic suficient. Ingrosarea taliei se produce relativ lent, dar revenirea la forma normala se face la fel de lent chiar in conditiile unui efort mai mare in acest sens.

Talia de tip PITTA

Talia este bine conturata, dar nu foarte subtire. Nu contrasteaza atat de puternic cu soldurile ca la tipul KAPHA.

Musculatura abdominala este bine reliefata, destul de evidenta sub pielea de pe abdomen, ceea ce confera femeii un aspect suplu, atragator. Pielea de pe abdomen este elastica, mai subtire, cu nuante rosietice- roz. Abdomenul nu este la fel de bombat ca cel de la tipul KAPHA, dar nici plat ca cel de la tipul VATA.

Ingrasarea nu este uniforma ca la tipul anterior descris. Primele depuneri se fac in zona abdominala (periombilical). Depunerile masive de tesut adipos cu estomparea taliei sunt semnul unei anumite uzuri ale femeii in cauza.

Bazinul este de dimensiuni medii, destul de generos, dar fara largimea celui de la tipul KAPHA.

Variatiile in greutate si a dimensiunilor taliei sunt destul de frecvente la acest tip constitutional (in anumite limite dimensionale evident). De altfel greutatea este mult mai usor de controlat la femeile PITTA ca la celelalte tipuri constitutionale.

Talia de tip VATA

Aici se intalneste talia cea mai subtire, cea mai fina. Este caracteristic, pe langa dimensiuni, contrastul redus intre solduri si talie. Abdomenul este de obicei plat, lipsit de proeminenta. Scobitura taliei este accentuata. Uneori talia, pe langa faptul ca este subtire, este si inalta, ceea ce confera trupului per ansamblu un aspect fragil, transparent, parca rupt de la mijloc. Adesea apar asimetrii ale taliei, ea fiind mai bine definita intr-o parte decat in cealalta.

Pielea din zona abdominala este mai putin moale si fina decat la celelalte tipuri constitutionale.

 Marirea greutatii corporale avantajeaza mult femeile a caror talie se incadreaza la acest tip constitutional, deoarece se creeaza un contrast foarte placut si feminin intre zona mijlocului si bazin. Cresterea in greutate se face destul de dificil si trebuie realizata gradat, altfel aparand riscul ingrasarii neuniforme – preponderent in zona abdomenului si prea putin in zona bazinului, a feselor si coapselor.

PICIOARELE

Picioarele, ca orice alta parte anatomica pot fi incadrate pornind de la forma, dimensiuni, aspect general si proportii intr-unul din cele trei tipuri constitutionale fundamentale. Descrierile facute pentru fiecare din aceste tipuri se refera la cazul in care picioarele prezinta apartenenta exclusiva la unul dintre acestea. In general, nu sunt intalnite femei care sa aiba picioare pur KAPHA, pur PITTA sau pur VATA. Totusi, se poate stabili o preponderenta a uneia dintre DOSHA, ceea ce ne arata care tip de frumusete este propriu unei femei, precum si mijloacele prin care se poate ajunge la modelul de frumusete specifica unei anumite constitutii.

Cel mai important caracter de diagnoza este cel al aspectului general al picioarelor. Spre exemplu, daca aspectul general al picioarelor este viguros, solid, cu tendinte spre masivitate, evident este vorba de picioare la care predomina KAPHA DOSHA. Alaturi de aspectul general pot fi identificate si alte caracteristici, descrise la fiecare dintre DOSHA-uri in parte.

Picioarele de tip KAPHA

Au un aspect general deosebit de viguros, caracterizat de masivitate, soliditate, forta. Picioarele sunt bine proportionate, au un aspect regulat, placut, cu articulatii mari, dar fara a iesi in evidenta si fara ascutimi.

Gleznele sunt puternice. Coapsele au linii line, moi. Musculatura nu este evidenta, pielea avand un aspect neted. Pielea este de obicei lucioasa, alba. Exista o buna proportionalitate coapsa – genunchi – glezna.

Articulatiile sunt moi, destul de elastice, lipsite de proeminente. Circulatia la extremitati este destul de slaba, ceea ce face ca iarna picioarele sa se raceasca destul de frecvent. Transpiratia picioarelor este relativ redusa si fara miros.

Mersul este impunator, de obicei lent. Miscarile picioarelor in timpul mersului au o anumita maiestuozitate si maretie. In pozitiile statice (pe scaun, sprijinit, etc.) miscarile lor sunt reduse. Rareori emotiile sunt exprimate prin joc nervos al picioarelor, batai din picior, etc.

Aspectul lor regulat, faptul ca emana vitalitate, confera un farmec aparte acestei parti anatomice, la acest tip constitutional. Liniile moi, contururile line le confera feminitate. Pentru mentinerea frumusetii lor este necesar exercitiul fizic, alimentatia echilibrata, adecvata acestui tip constitutional.

Picioarele de tip PITTA

Au dimensiuni medii. Aspectul lor general este viguros, fara a fi intalnita masivitatea de la tipul KAPHA; sunt bine conformate, musculoase. Miscarile in timpul mersului sunt elastice, feline.

Articulatiile sunt deosebit de mobile, elastice. Musculatura este bine definita, destul de evidenta. Circulatia este foarte buna, mai ales atunci cand conditia fizica este buna. Pielea este roz-rosie, fierbinte.

Liniile coapselor si gambelor sunt bine conturate, avand un aspect atletic.

Mersul este caracteristic, sigur, ferm si in acelasi timp destul de usor. La acest tip constitutional este destul de frecventa exteriorizarea emotiilor prin miscarea picioarelor. Totusi, nu apare risipa sau nesiguranta in miscari, ele fiind ferme, expresive, destul de moderate.

Transpiratia picioarelor este mai abundenta si uneori are un miros caracteristic.

La acest tip constitutional exista riscul ca atunci cand se practica intens sportul, mai ales cel de performanta, picioarele sa capete un aspect prea musculos si prea putin feminin. Dupa o perioada de practicare intensa a sportului un alt fenomen care poate sa apara este ingrosarea picioarelor, supradimensionarea gambelor in raport cu restul piciorului, etc.

Aspectul bine proportionat, agil, vital al picioarelor confera frumusetea acestei parti corporale la femei. Adesea frumusetea picioarelor este conferita si de miscarile feline, sigure si elastice din timpul mersului.

Picioarele de tip VATA

Au aspectul general cel mai fragil. La acest tip constitutional apar extremele in ceea ce priveste lungimea picioarelor; picioarele sensibil mai lungi sau mai scurte sunt incadrate in acest tip constitutional. Modelul anilor 80-90 de frumusete, cu picioarele foarte lungi si zvelte, arata o preferinta (adesea mult exagerata si impinsa la extrem) pentru tipul constitutional VATA in societatea actuala.

Trasaturile picioarelor in cazul acesta sunt mai putin regulate. Articulatiile, mai ales atunci cand femeia in cauza se confrunta cu un deficit de masa corporala, sunt proeminente si ascutite. Uneori apar asimetrii, cum ar fi curbura oaselor (in regiunea gambei mai ales), lipsa de proportionalitate intre coapsa, genunchi si glezna.

Articulatiile nu sunt foarte elastice, mobilitatea pe ansamblu fiind destul de redusa. Adesea articulatiile scot un pocnet caracteristic atunci cand sunt flexate.

Glezna este subtire, fina. Coapsele sunt subtiri, delicate, la fel ca si bazinul care de obicei este ingust si inalt.

Exista o tendinta spre exces de miscare a picioarelor: tremur nervos, miscari ritmice care indica nerabdarea sau surescitarea.

Pielea este mai uscata, cu nuante inchise la culoare, uneori cu tendinta de hirsutism. Uneori pielea este foarte subtire si are un aspect transparent, prin care se vad clar conturate vasele de sange.

Mersul este usor, uneori gratios, alteori ezitant, marunt si rapid. Miscarile uneori au o stangacie copilareasca, alteori (in functie si de temperament si de dispozitia de moment) au o tenta zburdalnica, jucausa.

Feminitatea picioarelor la acest tip constitutional rezulta din gingasia alcatuirii lor. Frumusetea lor este potentata de un mers gratios si dezinvolt. Problemele apar de obicei pe fondul lipsei de vitalitate, care estompeaza trasaturile feminine, lasand locul unor forme plate, lipsite de vigoare si farmec. O vitalizare si o implinire corporala corespunzatoare confera un plus de feminitate (adesea foarte necesar), corecteaza deficientele si asimetriile, care devin mai putin evidente, putand fi estompate in mare masura sau complet.

Pentru a putea intelege in mod real semnificatia profunda a tipologiilor constitutionale, precum si avantajele pe care le confera cunoasterea acestor tipologii in orice proces de autotransformare corporala, psihica sau mentala, este necesar sa putem sesiza cat mai clar manifestarile DOSHA-urilor asa cum ele apar in mod dinamic atat in fiinta noastra, cat si in exterior. Intotdeauna jocul celor trei DOSHA-uri va genera o fascinanta varietate de forme si manifestari specifice, ce prezinta caracteristici sesizabile cu ajutorul atentiei si intuitiei.

Nu uitati ca intotdeauna cunoasterea inseamna PUTERE care poate si trebuie sa fie utilizata numai in bine. Cunoasterea manifestarilor DOSHA-urilor poate astfel sa ne confere o autentica putere de transformare si autotransformare in sensul idealului inalt la care aspiram ca femei.

Extras din lucrarea „Cartea femeii , editura Kamala.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns